备课
  • 备课
  • 试题
上传文档赚现金

安徽专版2020中考英语复习方案速测05完形填空+阅读理解B+C+回答问题试题人教新目标版

试卷
温馨提示:部分包含数学公式或PPT动画的文件,查看预览时可能会显示错乱或异常,文件下载后无此问题,请放心下载。
安徽专版2020中考英语复习方案速测05完形填空+阅读理解B+C+回答问题试题人教新目标版01
安徽专版2020中考英语复习方案速测05完形填空+阅读理解B+C+回答问题试题人教新目标版02
安徽专版2020中考英语复习方案速测05完形填空+阅读理解B+C+回答问题试题人教新目标版03
安徽专版2020中考英语复习方案速测05完形填空+阅读理解B+C+回答问题试题人教新目标版04
安徽专版2020中考英语复习方案速测05完形填空+阅读理解B+C+回答问题试题人教新目标版05
下载文件到电脑,使用更方便
下载需要20学贝
加入资料篮
资料简介 展开

速测(五) 完形填空+阅读理解B+C+回答问题

(限时:30分钟)

                   

Ⅰ.完形填空

My father and I always had a bit of trouble in our relationship. It's not that we didn't love each other. It's just that we used to have  1  opinions. My dad is one of the most hard-working men I know, but I was a dreamer. I played sports as a kid, but  2  when I was making progress. Then I showed an interest in music. My father got  3  and bought me a guitar when I was about eight. But I didn't like it until I was a teenager. During those teen years, I took up my guitar and  4  playing along. 

Then I went to college. My father thought I should focus more on my  5  while I should have more fun playing music. I dreamed to be a musician. When I grew into a young man, I suddenly fell seriously ill one day and it was discovered that I had a terrible kidney(肾) disease. I had to  6  treatments all my life, or get a transplant(移植). 

I felt like there was a heavy weight on my  7 . Life became hard for me. But I was lucky enough because of my loving parents who encourage me and took care of me. While trying to decide just what to do with my life, my father got tested to see  8  he was the right man to give me his kidney. I tried to refuse, but he'd hear  9  of it. He saved my life at last. 

Two years ago, I made up a band. He had always wanted to play in a band, but  10  got the chance when he was young. It was one of the greatest gifts I could give to him. 

(  )1.A.special  B.different   C.same    D.necessary

(  )2.A.gave up  B.gave out   C.gave off   D.gave away

(  )3.A.angry  B.tired    C.excited    D.interested

(  )4.A.began  B.regretted   C.finished   D.meant

(  )5.A.hobbies  B.studies    C.skills    D.choices

(  )6.A.refuse  B.admire    C.accept    D.provide

(  )7.A.eyes  B.hands    C.shoulders   D.feet

(  )8.A.how  B.whether   C.why    D.what

(  )9.A.each  B.all     C.much    D.none

(  )10.A.almost  B.sometimes   C.always    D.never

Ⅱ.阅读理解 

Passage 1

Ancient China produced many types of beautiful works of art. Among them, calligraphy(书法), poetry and painting were the most famous. Often they would be put together in art. These became important starting with the Song Dynasty.

Calligraphy is the art of handwriting. In the old time, the Chinese considered writing as an important form of art. Calligraphers would practice for years to learn to write perfectly, but with style. Each of over 40,000 characters needed to be written correctly. And each stroke(笔画) in a character had to be written in a certain order.

Poetry was also an important form of art. Great poets were famous all over the country. And all educated people were expected to write poetry. During the Tang Dynasty, poetry was so important that writing poetry was part of the examinations to become a civil servant(文官) and work for the government.

Chinese painting was often connected with calligraphy. It is one of the oldest artistic traditions in the world. The most traditional way of Chinese painting is known as “national” or “native” painting, which is quite different from Western painting. People can draw mountains, homes, birds, trees and water on it.

11.What was part of the civil servant examinations during the Tang dynasty? (  )

A.Painting.         B.Calligraphy.

C.Writing poetry.        D.Playing music.

12.The underlined word “it”refers to “    ”. (  ) 

A.calligraphy        B.art

C.Chinese painting       D.Western painting

13.Which of the following is NOT true according to the passage? (  )

A.Calligraphy,poetry and painting were the most famous works of art in ancient China.

B.The strokes of each character could be written in any order.

C.Poetry was an important form of art like calligraphy.

D.Chinese painting was often connected with calligraphy.

14.What's the passage mainly about? (  )

A.Chinese history.  

B.Chinese examinations.

C.Chinese art.  

D.Chinese dynasties.

Passage 2

Driving a car at a high speed(速度) along a high-way seems to be fun. You need only to follow the bright traffic signs(交通标志) beside the highways and they will take you to where you wish.

But to a London taxi driver, driving is not an easy job. A taxi driver has to have not only skills but also a good knowledge of the city of London, from the smallest road to the most popular bar(酒吧). He has to be at the service of all kinds of people at all times. He usually goes home between 2 and 3 o'clock in the morning. There are times he has to stay longer and try to make more runs. 

London taxi drivers not only “take” but also “give”. Every summer hundreds of children from London will go for a day at the sea by taxi! Their rides are paid by the taxi drivers. At the sea, they are met by the mayor(市长), and the lunch party is also held for the drivers and children. After a happy day running around the beaches and visiting the markets, the children go home again by taxi, and free of charge(费用), of course!

15.The underlined phrase “make more runs” in the second paragraph means “    ”. (  ) 

A.do more running exercise 

B.have more business

C.drive very quickly 

D.be more skilled

16.It's not easy to be a taxi driver in London because     . (  ) 

A.there is much traffic in London and accidents usually happen

B.he has to follow the bright traffic signs and drive along the right side

C.he makes little money and goes home between 2 and 3 o'clock in the afternoon

D.he has to know all the places in the city and serve all kinds of people at all times

17.Which of the following is TRUE according to the passage?  (  )

A.Taxi drivers in London work hard and are helpful.

B.Taxi drivers in London often go to the most popular bar to drink wine.

C.The mayor can pay the money for the children's taxi rides.

D.Taxi drivers in London often drive at a high speed.

18.The passage is mainly about     . (  ) 

A.traffic in London 

B.children in London

C.taxi drivers' job in London 

D.a driver in London

Ⅲ.回答问题

Selfless Love

Jane's mother worked on the farm from morning to evening which just could make ends meet. To allow Jane to live a happy life, Jane's mother was very careful about spending money. However, Jane didn't understand her. Every day Jane's mother was busy with her work while Jane was studying at school, so they had little time to enjoy themselves.

One day, Jane's mother realized Jane was unhappy and even unfriendly to her, so she decided to go skiing with Jane to make Jane happy.

On Sunday morning they went happily to the snowfield. Since they were both in white clothes, the manager advised them to buy ski clothes. He said they might be easily found in their ski clothes, in case there was an accident. Jane's mother couldn't afford them, so she refused.

Then they went skiing in their white clothes. They were skiing happily on the snowfield when suddenly the snowfield began to shake. It was the snowslide. They ran a long way and finally ran out of the snowslide, but they couldn't find their way. Later, a helicopter(直升机) which came from the nearest airport was flying above, but people on it couldn't see or hear them. Jane was in danger because she had hurt her head seriously and blood dropped on the snow. Just then an idea came to her mother's mind. She pierced(刺破) her wrist immediately and then bright red blood dropped down on the snowfield. She wrote a red SOS on the snow. At last Jane was saved, but her mother died.

19.Where did Jane's mother work? (不超过5个词)

                                                                                              

20.Why did Jane's mother refuse to buy ski clothes?(不超过10个词)

                                                                                              

21.What did Jane's mother do to save Jane?(不超过20个词)

                                                                                              

 


参考答案

Ⅰ.1—5 BACAB 6—10 CCBDD

Ⅱ.Passage 1 [主旨大意]文章主要讲述了古代中国出现了很多种美丽的艺术形式。书法、诗歌和绘画是其中最著名的形式。然后作者分别介绍了各种艺术形式的特点。

11.C 细节理解题。根据文章第三段中的“During the Tang Dynasty, poetry was so important that writing poetry was part of the examinations to become a civil servant and work for the government.” 可知,在唐朝,诗歌非常重要,以至于写诗是选拔人才的一部分。故选C。

12.C 词义猜测题。 根据文章第四段中的“Chinese painting was often connected with calligraphy. It is one of the oldest artistic traditions in the world.” 可知,中国画经常与书法紧密相关,是世界上最古老的传统方式之一。可知,“it”代指“Chinese painting”。故选C。

13.B 推理判断题。 根据文章第二段中的“And each stroke in a character had to be written in a certain order.” 可知,在一个汉字中的每一笔画都得按照一定顺序书写。故选B。

14.C 主旨大意题。根据文章第一段第一句话“Ancient China produced many types of beautiful works of art. Among them,calligraphy,poetry and painting were the most famous.”可知,古代中国出现了很多种美丽的艺术形式,书法、诗歌和绘画是最著名的。故选C。

Passage 2 15—18 BDAC

Ⅲ.19.On the farm.

20.Because she couldn't afford them./Because she didn't have enough money.

21.She pierced her wrist and wrote a red SOS with her bright red blood on the snow.

免费资料下载额度不足,请先充值

每充值一元即可获得5份免费资料下载额度

今日免费资料下载份数已用完,请明天再来。

充值学贝或者加入云校通,全网资料任意下。

下载确认

云校通余额已不足,请提醒学校管理员续费,本次下载所需学贝将从您的个人账户扣除。

当日云校通个人额度已用完,请明天再来,本次下载所需学贝将从您的个人账户扣除。

您当前为云校通用户,下载免费
下载需要:
本次下载:免费
账户余额:0 学贝
首次下载后15天内可免费重复下载
立即下载
  • 充值下载
  • 扫码直接下载
  • 下载需要:0 学贝 账户剩余:0 学贝
    学贝可用于下载教习网 400万 精选资源,300万 精选试题,在线组卷
  • 想免费下载此资料?完善资料,立得50学贝
    微信扫码注册

    微信扫码,快速注册

    注册可领 50 学贝

    手机号注册注册可领 50 学贝
    手机号码

    手机号格式错误

    手机验证码获取验证码

    手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

    设置密码

    6-20个字符,数字、字母或符号

    注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
    QQ注册
    手机号注册
    微信注册

    注册成功

    免费下载这份资料

    当前资料价格价值0元

    邀请0名老师关注教习网即可免费下载这份资料

    微信扫一扫,将图片分享至朋友圈或者微信群

    每邀请1名好友关注即可获得5学贝奖励,多邀多得无上限,

    学贝实时到账,在手机端 “个人中心” - 点击我的学贝查看奖励明细

    返回顶部
    返回
    顶部
    广州市从化区第六中学